H ζωή είναι δώρο. Σαν ένα σπιτικό ηδύποτο σε ακριβό σκαλιστό ποτηράκι, γεμάτο γεύσεις

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

RICHARD MONTANARI: "Ο ΚΟΥΚΛΟΠΟΙΟΣ" Ένα αστυνομικό Ψυχογράφημα που συγκλονίζει

ΣΗΜ: Αντίγραφο της από 11/1/2017 ανάρτησης 


Καιρό έχουμε να μιλήσουμε για Βιβλίο. Και μάλιστα για Βιβλίο Αστυνομικής Λογοτεχνίας με προσανατολισμό το κλασικό Ψυχογράφημα. Πριν κάμποσο καιρό ολοκλήρωσα την ανάγνωσή ενός έργου, που πραγματικά με συγκλόνισε. Ενός έργου, που δεν φωτογραφίζει μονάχα τους εραστές της αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά αγκαλιάζει και εκείνους τους αναγνώστες και βαθύτατους μελετητές της ανθρώπινης ψυχής στα άδυτα και στις σκιές της.

Ένας εξαίρετος λοιπόν συγγραφέας, που διεύρυνε ακόμα περισσότερο τον κύκλο μου των συγγραφέων Αστυνομικής λογοτεχνίας. 

RICHARD MONTANARI


"Ο ΚΟΥΚΛΟΠΟΙΟΣ"

(THE DOLL MAKER)

Ένα ψυχογράφημα που δεν διστάζει να κατέβει τα σκονισμένα και αραχνιασμένα σκαλιά στα γκρίζα κελάρια της ανθρώπινης ψυχής, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στην τρυφερή ηλικία των παιδικών μας χρόνων.
Ένα έργο σκληρό αλλά συνάμα και βαθύτατα ανθρώπινο που θα πλέξει γύρω σας ένα δολοφονικό μυστήριο στο οποίο καλούμαστε να εμβαθύνουμε.
Να μάθουμε πράγματα για την ανθρώπινη ψυχή, για τον κόσμο των παιδιών, για την ψυχογράφηση της παιδικής ζωγραφικής, για το τι σημαίνει μια ΚΟΥΚΛΑ για τον κόσμο του παιδιού, το τι συμβολίζει μια ΚΟΥΚΛΑ στα μάτια των παιδιών.
Για να μάθουμε να διαβάζουμε την κάθε κίνηση των παιδιών με τις κούκλες και τι αυτή κρύβει στην αδιαμόρφωτη ακόμα ψυχούλα τους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για τον ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ




στην επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα μπορούμε να αντλήσουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουμε αναλυτικά.
Σε γενικές γραμμές είναι Αμερικάνος συγγραφέας, γεννημένος στις 6 Δεκέμβρη 1952.
Έχει ασχοληθεί επισταμένως με το αστυνομικό μυθιστόρημα, με στοιχεία ψυχογραφήματος. 
Η Συγγραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1995 με το εξαίρετο μυθιστόρημα "DEVIANT WAY". Για το έργο το αυτό θα τιμηθεί με το ΒΡΑΒΕΙΟ ON LINE MYSTERY AWARD. Θα ακολουθήσουν πολλά έργα του είδους, επτά μυθιστορήματα μεταφρασμένα σε 30 γλώσσες διεθνώς. 
Το 2005 ξεκινάει με το "ROSARY GIRLS" την καινούργια του αστυνομική σειρά στην πόλη της Φιλαδέλφεια, στο εκεί Αστυνομικό τμήμα, όπου και εμπνέεται το αστυνομικό του ζευγάρι, τους detective: Kevin Burn και την Jessica Balzano, ζευγάρι που θα ακολουθήσουμε και στον "Κουκλοποιό".

Η ΠΕΡΙΡΡΕΟΥΣΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ του "ΚΟΥΚΛΟΠΟΙΟΥ"


"These Foolish Things"
(Αυτά τα ανόητα πράγματα)

"Ένα τσιγάρο που έχει ίχνη από κραγιόν
ένα εισιτήριο σε ρομαντικά μέρη.
Και ακόμα η καρδιά μου έχει φτερά.
Αυτά τα ανόητα πράγματα που σε θυμίζουν.

Το κουδούνισμα ενός πιάνου από το διπλανό διαμέρισμα.
Αυτά τα συνεσταλμένα λόγια που σου είπα τι εννοούσε η καρδιά μου,
οι φρεσκοβαμμένες κούνιες σε ένα πανηγύρι.
Αυτά τα ανόητα πράγματα που σε θυμίζουν.

Ήρθες, είδες και με κατέκτησες.
Όταν μου το έκανες αυτό
ήξερα πως κάπως έπρεπε να γίνει.

Οι άνεμοι του Μαρτιού που κάνουν την καρδιά μου χορεύτρια,
ένα τηλέφωνο που χτυπάει, αλλά ποιος θα απαντήσει ;
Ω πως το φάντασμά σου προσκολλάται
Αυτά τα ανόητα πράγματα που σε θυμίζουν.

Οι πρώτοι Νάρκισσοι και τα μακριά καλώδια,
το φως των κεριών, ένα γωνιακό τραπέζι
και ακόμα η καρδιά μου έχει φτερά.
Όλα αυτά τα ανοήτα πράγματα που σε θυμίζουν. 

Το πάρκο το βράδυ, όταν ακούγονταν ο ήχος της καμπάνας,
η προβλήτα στη Γαλλία με όλους αυτούς τους γλάρους ολόγυρα.
Η Ομορφιά της Άνοιξης,
όλα αυτά τα ανοήτα πράγματα που σε θυμίζουν.

Πόσο παράξενα, πόσο γλυκά, να νιώθεις πόσο αγαπητά είναι
όλα αυτά τα πράγματα για μένα.
Μου φαίνεται πως σε φέρνουν κοντά μου.
Ο Αναστεναγμός των τραίνων τα μεσάνυχτα στους άδειους σταθμούς
μεταξωτές κάλτσες πεταμένες στην άκρη,
προσκλήσεις σε χορούς, ω πως το φάντασμά σου προσκολλάται
σε όλα αυτά τα πράγματα που σε θυμίζουν.

Άρωμα γαρδένιας πλανάται πάνω στο μαξιλάρι,
άγριες φράουλες, μόλις επτά φράγκα το κιλό,
και ακόμα ναι η καρδιά μου έχει φτερά,
όλα αυτά τα ανοήτα πράγματα που σε θυμίζουν.

Το χαμόγελο της Γκαρμπο και η μυρωδιά των τριαντάφυλλων,
οι σερβιτόροι που σφυρίζουν σαν το τελευταίο μπαρ κλείνει.
Το τραγούδι που τραγουδάει η Crosby.
Αυτά τα ανοήτα πράγματα που σε θυμίζουν

Πόσο παράξενο, πόσο γλυκό να βρίσκω όλα αυτά τα ανοήτα πράγματα που σε θυμίζουν,
που φαίνεται να σε φέρνουν κοντά μου
Η μυρωδιά των φύλλων που σιγοκαίει,
ο θρήνος στα ατμόπλοια,
δυο εραστές στο δρόμο που βαδίζουν σαν ονειροπόλοι,
ω πόσο το φάντασμά σου κολλάει επάνω μου.
Όλα αυτά τα ανοήτα πράγματα που σε θυμίζουν" 

 ***************

Θα ρωτήσετε εύλογα, τι σχέση έχει αυτό το υπέροχο αισθαντικό Jazz τραγούδι της Ella Fitzerald με το θέμα του Βιβλιου. Έχει.....! έχει ναι....! γιατί μέσα στους στίχους του, καλά κρυμμένες βρίσκονται αλήθειες τραγικές και βήματα της πλοκής. Τα επόμενα βήματα του Δολοφόνου, το αλλόκοτο σκηνικό που στήνει στο πέρασμά του, το εφιαλτικό ντεκόρ βγαλμένο από σκηνικά παράταιρα και αναμνήσεις βαθιές.

 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΡΑΦΗΣ

O Richard Montanari χρησιμοποιεί μια μέθοδο αφήγησης που είναι παράλληλη. Δεν έχουμε την κλασική αφηγηματική νοοτροπία της κλασική διαδοχής του χρόνου δράσης. Με λίγα λόγια ο χρόνος δεν είναι ευθύγραμμος. Πολλές φορές έχουμε σπάσιμο στο χρόνο, πολλές αναδρομές, παράλληλες δράσεις, έτσι ώστε ολόγυρά μας να πλέκεται ένα υπέροχο puzzle, το οποίο κάποια στιγμή θα κολληθεί σε όλα του τα κομμάτια για να φτάσουμε στην πλήρη κατανόηση.
Ο Συγγραφέας λοιπόν κάνει ευρύτατη χρήση της ΑΝΔΡΟΜΗΣ. Έτσι φωτίζονται γεγονότα και καταστάσεις, που η αιτία της ανάγεται στο μακρινό παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε σημαντική βοήθεια στο να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο παρασκήνιο της ιστορίας μας.


ΤΟ ΘΕΜΑ

 Ο Κύριος Marseille είναι ένας ευγενικός, γοητευτικός, καλοντυμένος νεαρός. Θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για την ευγενική του αληθινή αγάπη, την νεαρή Anabelle.
Ένα κρύο πρωινό του Νοέμβρη, σε ένα ήσυχο προάστιο της Φιλαδέλφειας, μια γυναίκα ποδηλάτισσα με την νεαρή της κόρη, πλησιάζουν έναν εγκαταλειμμένο σταθμό τραίνου. Εκεί θα βρεθούν μπροστά σε μια δολοφονημένη νεαρή κοπέλα, στραγγαλισμένη με μια κάλτσα στο λαιμό της. Η Κοπέλα βρίσκεται καθισμένη σε ένα φρεσκοβαμμένο παγκάκι με κίτρινο χρώμα, ενώ δίπλα της βρίσκεται μια κάρτα προσκλησης σε ένα χορό τσαγιού για αυτήν τη βδομάδα.

Οι detective Kevin Byrne, ένας έμπειρος Αστυνομικός της Πόλης και η νεαρή συνεργάτιδά του Jessica Balzano αναλαμβάνουν την υπόθεση. 

Την επόμενη ακριβώς βδομάδα, δύο νεαρά παιδιά ανακαλύπτονται δολοφονημένα σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι πάνω σε μια φρεσκοβαμμένη κούνια. Ακριβώς απέναντί τους βρίσκεται μια πανέμορφη Πορσελάνινη Κούκλα. Ένα μήνυμα ή μια απειλή ; Δίπλα τους ακριβώς μια νέα κάρτα πρόσκλησης σε χορό τσαγιού ακριβώς για την επόμενη βδομάδα.

Οι δύο detectives έχουν μόλις μια βδομάδα στη διάθεσή τους να προλάβουν τον επόμενο φόνο που καραδοκεί στην Πόλη καθώς όλα δείχνουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια αλυσίδα φόνων με ένα εξπρεσσιονιστικό εφιαλτικό ντεκόρ.

Στο μεταξύ ο Kevin Byrne βρίσκεται αντιμέτωπος και με μια άλλη υπόθεση που είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία. Η Valerie Beckert έχει συλληφθεί και αποκαλυφθεί απ' τον ίδιο και τους συνεργάτες του κατηγορούμενη για την απαγωγή και το φόνο ενός νεαρού αγοριού, του Τόμας Ρούλ, εδώ και δέκα χρόνια. Βρίσκεται φυλακισμένη και καταδικασμένη σε θάνατο περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή την εκτέλεση της ποινής της. Ο Byrne πιστεύει ότι η Beckert είναι υπέυθυνη για το φόνο ακόμα έξι νεαρών αγοριών τα οποία και αγνούνται.

Ένα θανάσιμο κυνήγι θα ξεκινήσει για την ανεύρεση του δολοφόνου. Στο διάβα του υποθέσεις συνδέονται, θαμμένα μυστικά έρχονται στο φως που πραγματικά συγκλονίζουν για να φτάσουν στην απίστευτη κάθαρση και αποκάλυψη της τρομερής αλήθειας.



"Αυτός είναι ο τοίχος με τις κούκλες,
ο μυστικός κόσμος των μικρών.
Κοίταξέ τες όλες φίλε μου.
Στο τέλος θα είσαι μία από αυτές"

Golden Earring   "Wall of Dolls"

[youtube=https://youtu.be/W-ZKprlYmVc]

"Ο Κουκολοποιός" δεν είναι το κλασικό whodunnit αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και επώδυνο. Αφείστε τον εαυτό σας να βυθιστεί στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.
Να ερευνήσει, να μάθει, να αφουγκραστεί
Δράμα, συναισθήματα, δράση, ανατροπές, κάθαρση 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου